HERBARIUM

25-09-2005 - 16-10-2005


Herbarium is een presentatie in de tentoonstellingsruimte van Nieuwe Vide die verslag doet van een aantal projecten in de openbare ruimte, of op de rand daarvan, waaraan Nieuwe Vide gelieerd was, of die zij als kenmerkend ziet voor nieuwe vormen van kunst in de openbare ruimte: het project Lago, de plas van Saskia Korsten bijvoorbeeld, waarin de kunstenares in opdracht van de gemeente Zwolle als kunst in de openbare ruimte een fictieve kunstenaar in het leven riep. Of Ruud Axe (AX710), die voor een jeugdgevangenis zijn gehele projectbudget besteedde aan de aanschaf van een diamant, waarvan de opbrengst bij verkoop na 10 jaar ten goede zal komen aan de dan inmiddels vrijgelaten delinquenten. Ook in Herbarium: het Nieuwe Vide-project MUTE (2004-2005), een tijdelijk project waarin na zonsondergang geluidloze films worden vertoond op het Haarlemse Houtplein, een van de meest chaotische verkeerssituaties van Haarlem. Tenslotte presenteert Anton Dekker zijn project C.V., waarin hij een verwarmingsinstallatie uit een sloopwoning verwijderde om deze –werkend en wel- in een kerkje in Heilo weer op te bouwen.

Onder de titel Kunst mag behagen presenteert Nieuwe Vide tijdens Herbarium een debat over kunst in de openbare ruimte. Centraal in het debat staat de vraag: Wat gebeurt er als kunst niet als kunst herkenbaar is?
Veel kunst in openbare ruimte is lelijk of ontoegankelijk voor de mensen die zich dagelijks in die openbare ruimte bewegen. Laagdrempelige kunst met kwaliteit zonder knieval naar publiek, blijkt moeilijk te maken. Indachtig de ambient muziek die Eno jaren geleden uitvond als alternatief voor muzak in liften en vliegtuigen en gecreëerd om mensen zich prettig te laten voelen, vragen we ons af waarom er niet meer kunst is die behaagt. Voor veel kunstenaars is dat vloeken in de kerk. Waarom eigenlijk?
Deelnemers: Beeldend kunstenaar en directeur DASARTS Moniek Toebosch, beeldend kunstenaars Willum Geerts, Saskia Korsten en Esther Polak en theatergroep ‘in de openbare ruimte’ TenDerde. Presentatie: Jos Schuring.